Henter spanske sykepleiere for å avhjelpe sykepleiermangel
700 sykepleierstillinger står ubesatt i Trøndelag. Levanger kommune er bare én av flere trønderske kommuner som leier inn vikarer gjennom Ecura Care for å ha nok helsefaglig personell.
Tall fra NAVs bedriftsundersøkelse 2019 viser at Norge mangler 4500 sykepleiere og 1100 spesialsykepleiere. Det var en liten nedgang fra 2018 da antallet var rekordhøye 5900, men fortsatt et av de høyeste tallene de siste femten årene. En rapport fra SSB viser at tallet kan bli så høyt som 28 000 i 2035. Det henger sammen med at etterspørselen etter helsepersonell vil øke etter hvert som de store årskullene som ble født i årene etter andre verdenskrig kommer opp i en alder hvor de vil kunne trenge mer hjelp. Det første store kullet født etter krigen, 1946-generasjonen, passerer faktisk 75 år i 2021.
Sykepleiere er mangelvare i dag. Til tross for at det er godt kjent at vi får en alderssammensetning i befolkningen som krever mer pleie, blir det utdannet for få sykepleiere til å fylle behovet. I fjor gikk antallet søkere til sykepleierstudiet ned, men det er fremdeles langt flere søkere enn det er studieplasser.
Konsekvensen av begge disse faktorene er at mange kommuner sliter med å rekruttere nok sykepleiere, spesialsykepleiere, helsefagarbeidere og andre med fagkompetanse innenfor helse. Derfor har det norske helsevesenet i økende grad blitt avhengig av å ha utenlandsk arbeidskraft.
Dette behovet forsøker Ecura Care å hjelpe til med å dekke. Ved å rekruttere helsepersonell fra land der utsiktene til jobb ikke er like gode som i Norge, bidrar vi til å hjelpe kommuner rundt om i landet med å dekke bemanningsbehovene sine. De spanske sykepleierne Unai og Laura som nå jobber som vikarer på Breidablikktunet i Levanger (se faksimile) er bare to av flere hundre vikarer som jobber rundt om i Norge gjennom Ecura Care.
De fleste sykepleierne vi rekrutterer kommer fra Spania, men vi har også sykepleiere fra flere andre land. Felles for mange av disse landene er at arbeidsledigheten er høy.
Alle de spanske sykepleierne som rekrutteres til jobb gjennom oss, går gjennom et intensivt ni-måneders språkkurs i hjemlandet. Der lærer de norsk, og får samtidig en innføring i norsk kultur. Det gjør at de har et godt grunnlag til å møte de språklige og kulturelle forskjeller de møter i Norge.
faksimile fra Trønder-Avisa 13.2.20